Sådan udfordrer vi aldersbias: Ældre medarbejdere er en uvurderlig ressource på arbejdspladsen

Alder bør aldrig være en hindring for at tiltræde eller blive værdsat på en arbejdsplads. Desværre ser vi stadig alt for ofte, at kandidater afvises udelukkende på baggrund af deres alder. Det er en stor udfordring for den ældre generation, der har svært ved at finde arbejde, og som oplever, at de ikke bliver værdsat på deres arbejdsplads, men også for det danske arbejdsmarked, hvor manglen på arbejdskraft er stigende.

Når vi spørger vores kunder ind til, hvorfor de ikke ønsker ældre medarbejdere, svarer de ofte, at de er mindre produktive, mindre innovative og mindre fleksible end deres yngre kolleger. Men er dette virkelig tilfældet? Det mener vi bestemt ikke. Faktisk har ældre medarbejdere en unik værdi at tilbyde, som ofte overses. Ældre medarbejdere kommer med en værdifuld erfaring og robusthed til arbejdspladsen, som ikke kan undervurderes. De har gennem årene opbygget et væld af viden og færdigheder, som kan være afgørende for succes.

 

Det skiftende arbejdsmarked

Et andet argument, vi ofte hører, for at afvise ældre arbejdssøgende er, at de ikke har mange år tilbage på arbejdspladsen, og at virksomheden derfor mister den opbyggede viden og værdi, når medarbejderen går på pension. Men tendensen på det danske arbejdsmarked er, at vi oftere og oftere skifter job, og at det især er de yngre, der skifter arbejdspladsen ud. Hvis en medarbejder er i starten af 60’erne, har de stadig flere gode år tilbage på arbejdspladsen. Det er en betydelig periode at investere i for både medarbejderen og virksomheden.

 

De ældre performer lige så godt som de yngre

Det er også vigtigt at bemærke, at flere studier og undersøgelser har påvist, at der faktisk ikke er nogen signifikant sammenhæng mellem alder og performance på arbejdspladsen. En undersøgelse offentliggjort i Harvard Business Review konkluderede, at ældre medarbejdere ofte præsterer lige så godt, hvis ikke bedre, end deres yngre kolleger på en række forskellige målepunkter, herunder produktivitet, kundetilfredshed og kvaliteten af arbejdet.

 

Der er stor gevinst i mangfoldigheden

Vi må ikke undervurdere den berigende effekt af mangfoldighed på arbejdspladsen. Når vi inkluderer medarbejdere fra forskellige aldersgrupper, skaber vi et miljø, hvor idéer kan blomstre, og innovation kan trives. Adgang til en ekstra pulje af erfaring og perspektiver giver os mulighed for at løse problemer på nye og kreative måder. Derudover er der stor mulighed i at styrke jeres employer brand og positionere jer som en attraktiv arbejdsgiver, der værdsætter alle medarbejdere uanset alder.

Det danske samfund og jobmarked som helhed gavnes også af en inkluderende tilgang til rekruttering og ansættelse. Når vi bekæmper aldersdiskrimination, skaber vi et mere retfærdigt og produktivt arbejdsmarked, hvor talent og potentiale kan blomstre uanset alder. Noget, der er nødvendigt både med tanke på, at vi skal arbejde længere samt at det danske arbejdsmarked er i stor mangel på arbejdskraft inden for flere brancher.

 

Hvordan skal udfordringen tackles?

Vi hos Anzet A/S værdsætter og søger aktivt efter kandidater på tværs af alle aldersgrupper, fordi vi tror på, at mangfoldighed er nøglen til succes. Vi udfordrer vores kunder på deres holdninger og bias, fordi vi har set, at det fører til bedre resultater, hvilket altid er målet for vores samarbejde.

Derudover opfordrer vi til både at tage en dialog i ledelsen såvel som resten af virksomheden omkring, hvad forskellige aldersgrupper kan bidrage med. Det er vigtigt i denne form for debatter at huske på, at kollegaerne ikke foretrækker yngre kollegaer af ond vilje. Det er som oftest helt ubevidste mekanismer i form af bias, der træder i kraft. Når de bliver italesat, og I får en aktiv dialog, vil det i langt de fleste tilfælde bidrage til et mere åbent og inkluderende arbejdsmiljø.

Derudover er der helt lavpraktiske metoder, som kan tages i brug under rekrutteringsprocessen. Det kan være at frabede sig billeder på CV’et, udføre personlighedstests, lave cases med ansøgerne eller få ekstern hjælp til at finde den rette medarbejder.

Vi hjælper selvfølgelig altid gerne, og skulle I have spørgsmål, så er I velkomne til at kontakte os på tlf. 73 70 70 78. Vi står altid til rådighed til en snak.

to personer der taler sammen

Skulle du gå hen og blive syg, er det meget vigtigt at du:

  1. Ringer til os hver dag på telefon 7370 7083. Du skal ringe til os en time før du skal møde ind på daghold, er det aften-/nathold, så ring om formiddagen senest kl. 12:00, så vi kan nå at finde en evt. afløser for dig. Bliver telefonen ikke besvaret, så læg en besked.

  2. Senest kl. 13:00 på din første sygedag fremsender tro og love-erklæring til os. Klik her

  3. Giver os besked senest kl. 14:00 om du er klar til at møde på job igen den efterfølgende dag